Historie Kotten
Kotten is één van de 9 buurtschappen van de gemeente Winterswijk in de Gelderse Achterhoek. Kotten heeft een oppervlakte van ruim 13 km² en telde op 1 januari 2012 798 inwoners. Het heeft weliswaar een eigen kleine dorpskern, maar is formeel een buurtschap. Het postadres is “Winterswijk-Kotten”.

Kotten is ten oosten van Winterswijk gelegen. Tussen Kotten en het dorp Winterswijk ligt de buurtschap Brinkheurne. Kotten ligt tegen de grens met Duitsland. Direct over de grens ligt het dorp Oeding, een dorp van de gemeente Südlohn. Met dit dorp is er in de loop der geschiedenis altijd veel contact geweest. Zowel gewone handel als smokkel en vermenging van families. Veel familienamen zijn daarom aan beide zijden van de grens te vinden.

De buurtschappen zijn traditioneel verdeeld in zogenaamde hoeken vaak vernoemd naar één van de scholtenboerderijen die in de hoek woonden. Zo is de buurtschap Kotten  onderverdeeld in 4 hoeken. We zien op het kaartje de indeling: de Plantenhoek (genoemd naar boerderij de Plante), de Geelinkhoek (genoemd naar boerderij Geelink), de Geessinkhoek (genoemd naar boerderij Geessink) en de Gronderhoek (genoemd naar boerderij ‘t Gronde) waar zich ook het Nieuw-Hulzen in bevindt.

In Kotten liggen, direct aan de grens met Duitsland, de Italiaanse meren. Dat zijn volgelopen leemputten voor een vroegere baksteenfabriek, die hun naam te danken hebben aan de blauwgroene kleur van het water. Door Kotten loopt ook de Borkense Baan, de voormalige treinverbinding tussen het Nederlandse Winterswijk en het Duitse Borken. Het gebied van de Borkense baan vormt een ecologische verbindingszone tussen meerdere kleinschalige natuurgebieden. Het Nieuw-Hulzen ligt pal aan het traject van de vroegere spoorbaan.

Bronnen: wikipedia en kotten-info