Nationaal Landschap Winterswijk

Een Nationaal Landschap is een gebied in Nederland met een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. In de twintig nationale landschappen in Nederland zijn natuur en oude cultuurelementen bewaard gebleven en biedt het ook plaats voor wonen, landbouw en bedrijven.

Eén van die nationale landschappen is het Nationaal Landschap Winterswijk. Dit is een gebied van bijna 22.000 hectare groot, gelegen in de Gelderse Achterhoek, ingesloten tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Midden in het gebied ligt Winterswijk. Het kleinschalige agrarische landschap, houtwallen, bosjes, bijzondere boerderijen, beken, natuurgebieden en hooggelegen akkers bepalen het aanzien van dit fraaie landschap. Het gebied is rijk aan veel bijzondere wilde plant- en diersoorten.

Het Nationaal Landschap Winterswijk heeft veel te bieden. Bijzonder is de grote, open steengroeve bij Ratum, die een venster biedt op het geologisch verleden. Samen met Zuid-Limburg is dit de enige streek in ons land waar miljoenen jaren oude afzettingen dicht aan de oppervlakte zijn te zien. Ook zijn er nog veel historische bouwwerken in het Nationaal Landschap Winterswijk te bewonderen. Denk hierbij aan de vele boerderijen, watermolens, kloosters en kapellen. Het prachtige landschap leent zich ook uitstekend voor allerlei activiteiten, zoals fietsen, wandelen en paardrijden. De Slingeplas en het Hilgelo zijn recreatieplassen die vooral tijdens warme dagen vele zonaanbidders en zwemmers trekken. In het gebied zijn voor de wijnliefhebbers zeven wijngaarden te vinden. Maar ook het gezellige centrum van Winterswijk, met zijn mooie parken, hoort bij het Nationaal Landschap. Hier kan je gezellig winkelen, een terrasje pakken en lekker eten.

Voor ondernemers is Winterswijk een aantrekkelijke vestigingsplek. Het ligt centraal tussen de Randstad en het Ruhrgebied. Bedrijven profiteren van de unieke omgeving doordat klanten, leveranciers en ook (toekomstige) medewerkers gecharmeerd zijn van de kwaliteit van de omgeving.

Meer informatie: http://www.nationaallandschapwinterswijk.nl