Niet alleen direct in de omgeving van het Nieuw-Hulzen maar heel Winterswijk is een uitermate mooie omgeving om te wandelen. Een van de favoriete wandelingen in de omgeving van Winterswijk is de boswandeling. De omgeving Winterswijk is een afwisseling van bos en agrarisch gebied, met boerderijen en landerijen en beschikt over meer dan 240 km wandelpaden. U zult verrast worden door één van de mooiste wandelgebieden van Nederland waarin bospaden worden afgewisseld met zandwegen en verharde wegen.

In de omgeving Winterswijk zijn vele wandelroutes te volgen. Zo is er een route te volgen nabij de bekende steengroeve, waar kalksteen wordt gewonnen. Op de eerste zaterdagen van de zomermaanden is het mogelijk om zelf ook te graven. Ten zuiden van Winterswijk ligt het natuurreservaat de Bekendelle. De uitgestrekte bossen van de Bekendelle bieden de gelegenheid voor een fraaie boswandeling.  U kunt een wandelroute volgen maar ook door uw eigen weg te volgen beleeft u een prachtige boswandeling. Ook het Buskersbos biedt een  geweldige omgeving voor een ontspannende boswandeling.

Wandelen vanaf het Nieuw-Hulzen
Op korte afstand ten zuiden van het Nieuw-Hulzen passeren drie beschreven wandelroutes: het Noaberpad (LAW 10), het Scholtenpad (SP 1) en rondwandeling 4 van het Kommiezenpad. De routes van deze drie paden vallen daar samen en zijn goed bereikbaar.

 

Aanlooproute: Verharde deel van de Hulzer-Willemlaan uitlopen tot de Haverkampstegge. Daar rechtsaf, circa 800 meter doorlopen tot de eerste kruising. 

 

 

 

Het onverharde Noaberpad/Scholtenpad/Kommiezenpad kruist daar met de Haverkampstegge. Naar rechts gaat het pad in westelijke richting naar de onverharde Kienveenweg. Linksaf naar de verharde Kuipersweg en verderop richting de Borkense Baan. Het Noaberpad is zoals gebruikelijk bij lange-afstand wandelpaden aangegeven met de internationale markering: een witte en een rode streep eronder. Het Scholtenpad is een streekpad rond Winterswijk en gemarkeerd met geel-rode tekens. De rondwandeling 4 van het Komiezenpad is herkenbaar aan zijn blauwe bordjes.

Noaberpad
Het Noaberpad is het lange-afstand wandelpad van Bad Nieuweschans in Oost-Groningen naar Kleve in Duitsland (LAW 10). Het Noaberpad slingert in zeven verschillende gebieden ter weerzijden van de grens tussen Nederland en Duitsland. De totale afstand van het Noaberpad is 415 kilometer die in 25 dagtochten van ongeveer 10 tot 25 kilometer zijn te verdelen. Start- en stopplaatsen zijn vaak met openbaar vervoer te bereiken.

De dagetappe tussen het dorp Oeding in Duitsland en Winterswijk vv bedraagt 14 kilometer en passeert ten zuiden van het Nieuw-Hulzen. De routebeschrijving van het Noaberpad en uitgebreide informatie is te vinden in het boekje ‘Noaberpad. Grenzeloos Wandelen van Dollard naar Rijn’. Dit boekje is via de website van de Nivon te verkrijgen (www.nivon.nl/wandelen) en te koop in gespecialiseerde winkels. Op de website van de Nivon is actuele informatie te vinden over wijzigingen in de route. Informatie over het Noaberpad is ook te vinden op de website van Wandelnet: http://wandelnet.nl/noaberpad-law-10
Bron: Noaberpad 4e druk, Nivon, 2011. ISBN 978-94-91142-01-7

Scholtenpad
Het Scholtenpad is een officiële streekwandeling (SP1). Het is een gemarkeerde rondwandeling in de vorm van een wiel met vier spaken en heeft een totale lengte van 103 km. De markt van Winterswijk is het centrale punt. Van hieruit gaan vier aan- en aftakroutes (de spaken) naar de hoofdroute van het Scholtenpad. Het ‘wiel’ van de hoofdroute kan in twee richtingen worden gevolgd: met de klok mee of tegen de klok in. De hoofdroute komt – bij het lopen met de klok mee – vanuit het Noorden de buurtschap Kotten binnen en voegt zich in de buurt van de Borkense Baan bij het Noaberpad.

Naast het hoofdpad zijn er in het Scholtenpad inkortingsroutes gemaakt (tegen de klok in) waardoor er acht dagwandelingen van 17-23 km mogelijk zijn. De Rondwandeling Woold gaat ook door Kotten. De hoofdroute van het Scholtenpad en de ‘spaken’ zijn gemarkeerd met de geel-rode tekens van de streekpaden, de inkortingsroutes met een enkel geel markeringsteken.

De routebeschrijving van het Scholtenpad en aanvullende informatie vindt u in het boekje ‘Scholtenpad. Streekpad Winterswijk’ uitgegeven door de Stichting Wandelplatform LAW. Het boekje is te koop bij de VVV Winterswijk en de boekhandel in het dorp. Informatie is ook te vinden op de site van Wandelnet: http://wandelnet.nl/scholtenpad-sp-1

Bron: Scholtenpad, herdruk, Wandelplatform-LAW, 2006, ISBN 978-90-71068-70-6

Kommiezenpad
Het Kommiezenpad is een lokaal wandelpad langs de Nederlands-Duitse grens ten oosten van van Winterswijk. Het is ontstaan als gemeenschappelijk Euregio-project van de Duitse gemeente Südlohn en de gemeente Winterswijk. Het pad bestaat uit een hoofdwandelroute in twee richtingen tussen de Sint Vitus-Steen en het klooster Mariengarden in Burlo, Duitsland. De Sint-Vitus Steen markeert de grens tussen de gemeenten Winterswijk, Vreden en Südlohn. In het Burlo werd in 1765 de definitieve grens vastgelegd tussen het vorst-bisdom Münster en Gelderland. Naast de hoofdroute (rood op de kaart, gele bordjes aan het pad) zijn er 4 rondwandelingen met een lengte variërend van 4,8 tot 12,8 kilometer (blauw op de kaart, blauwe bordjes aan het pad). De langste rondwandeling, nummer 4, passeert zuidelijk van het Nieuw-Hulzen (kaartje).

De routebeschrijving van het Kommiezenpad, de rondwandelingen en cultuurhistorische informatie is beschreven in ‘Kommiezenpad. Wandelen op tol- en smokkelpaden langs de groene grens’. Dit boekje is te kopen bij de VVV Winterswijk. Informatie over het Kommiezenpad is ook te vinden op de website van Wandelbeeld:
http://wandelbeeld.nl/wandelingen/themawandelingen-achterhoek/kommiezenpad

Bron: Kommiezenpad. Wandelen op tol- en smokkelpaden langs de groene grens.

Andere wandeltochten in en rond Winterswijk en in de Achterhoek:
WenterSlenterpad: Bewegwijzerde route van 11, 12 of 21 km langs historische plekken, over landgoederen en door natuurgebieden. Routebeschrijving verkrijgbaar bij VVV Winterswijk.

Nordic Walking Route: Twee beschikbare routes: een door het Rommelgebergte, een door Meddo. Routes zijn bewegwijzerd en verkrijgbaar bij VVV Winterswijk.

Dorpswandeling en begeleide themawandelingen met gids: Onder leiding van gidsen van Het Gilde. Wandeling door het dorp of themawandeling: Mondriaan, Architectuur, Natuur en Cultuur en Kunst. Informatie verkrijgbaar bij VVV Winterswijk.

Monumentenwandeling: Twee uur durende wandeling langs 49 Winterswijkse monumenten. Op 7 plekken is m.b.v. smartphone extra informatie te verkrijgen door QR-code te scannen. De route is verkrijgbaar bij VVV Winterswijk..

Natuurpad rondom Willink: Bewegwijzerde wandelroute van 6-12 km in het gebied van de steengroeven van Winterswijk. Met informatiepanelen en een uitkijkpunt. Informatief boekje verkrijgbaar bij het startpunt (Camping Appelweide, Wilterdinkweg 3, 7107 AE Winterswijk-Kotten) en de VVV Winterswijk.

Routes van Natuurmonumenten: Van Natuurmonumenten zijn er 2 aan elkaar te koppelen wandelingen van elk 5 km lengte beschikbaar in Winterswijk: een wandeling op het landgoed Mentink en een wandeling door het hoogveengebied Het Korenburgerveen. Informatie verkrijgbaar op: www.natuurmonumenten/routes

Winter in Woold: Wandeling van 10 km door het Woold vanaf de oude watermolen Berenschot. Routebeschrijving te downloaden via de site van Tweevoeter:  http://www.tweevoeter.nl/download/winter_in_woold.pdf

Grasduinen-route Wandelen bij Winterswijk: Wandelroute ten zuiden van het dorp Winterwijk met een lengte van 20 km en de mogelijkheid om die ongeveer op de helft af te korten.Winnende wandelroute van het blad Grasduinen. De routebeschrijving is de downloaden via de site van Wandelbeeld: http://wandelbeeld.nl/wandelingen/vanaf-10-kilometer/grasduinen-winterswijk

Het Achterhoekpad: Lange-afstand wandelpad van 150 km in 7 etappes door de Gelderse Achterhoek. Start- en eindpunt in Barchem. De route loopt ook door het buitengebied van Winterswijk. De routebeschrijving is de vinden in het boekje ‘Het Achterhoekpad’ van Henk Meinen en Gerard Wubbels. ISBN 9789087880859. Verkrijgbaar via de site van de uitgever BDU: www.bduboeken.nl

Nog meer routes in de Achterhoek? Beschikbaar via: wandelbeeld.nl, de site van Peter Polter met beschrijvingen van routes en gps-tracks om te downloaden.